O instanță judiciară din New York a decis, vineri, amânarea pe termen nedeterminat a sentinței în cazul în care Donald Trump a fost găsit vinovat pentru fraude cu fonduri electorale.
Judecătorul Juan Merchan, de la Tribunalul din Manhattan, a dispus amânarea pe termen nedeterminat a sentinței în cazul lui Trump, conform postului de televiziune CNBC. De asemenea, judecătorul le-a permis avocaților lui Trump să depună cerere pentru încheierea procedurii judiciare, deși procurorii se opun unei astfel de situații.
Decizia instanței din Manhattan a fost salutată de echipa președintelui-ales al SUA.
”Așa cum un președinte în funcție este imun față de orice proces penal, așa este și președintele-ales”, a declarat Todd Blanche, unul dintre avocații lui Donald Trump.
”Este o victorie decisivă pentru președintele Trump, procesul de tip farsă din Manhattan este oprit, iar sentința este amânată”, a reacționat Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump.
În mai, Donald Trump a fost găsit vinovat de instanță pentru fraude cu fonduri electorale, inclusiv prin efectuarea de plăţi ilegale către o actriță de filme pentru adulţi în campania electorală din 2016. Trump pledase nevinovat la cele 34 de capete de acuzare din acest proces, afirmând că echipa sa nu a comis nicio infracțiune. Însă juriul Tribunalului din Manhattan a stabilit că este vinovat de toate acuzațiile. Înaintea deciziei de vineri, procurorul special Jack Smith, contestat puternic de Trump, inițiase discuții cu Departamentul Justiției pentru oprirea proceselor federale împotriva acestuia. Cu toate acestea, chiar dacă sentința este amânată pe termen nedeterminat, procesele civile pentru compensații ar putea continua.
În iulie, un judecător din statul Florida, Aileen Cannon, a respins inculparea lui Donald Trump în cazul documentelor clasificate depistate în reședința sa din Mar-a-Lago, stabilind că numirea în funcție a procurorului special Jack Smith era ”nelegală”. În motivație, instanța a stabilit că ”procurorul special nu a fost numit de președinte și confirmat de Senat”. După acea decizie, Trump a cerut oprirea tuturor investigațiilor ”politice” care îl vizează.
Donald Trump contestase permanent rezultatele scrutinului prezidențial din 2020, câștigat de Joe Biden. Trump este inculpat în comitatul Fulton din statul Georgia pentru presupuse tentative de inversare în favoarea sa a rezultatului electoral din 2020. Cazul este blocat în acest moment din cauza contestării statutului procurorului districtual Fani Willis. Trump a fost inculpat și în Washington D.C., în investigația federală privind presupuse acțiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidențial din 2020. La nivel federal, Trump este vizat de patru capete de acuzare privind conspirație pentru comiterea de fraude contra instituțiilor guvernamentale, obstrucționarea unei proceduri formale, tentativă de obstrucționare a unei proceduri formale și conspirație împotriva respectării unor drepturi. Trump a pledat nevinovat, iar echipa sa a denunțat un proces politic.
Pe 1 iulie, Curtea Supremă de Justiție din SUA a decis că Trump beneficiază de imunitate juridică în anumite aspecte vizate de procedurile din ancheta privind violențele produse la Capitoliu în ianuarie 2021. Instanțele judiciare inferioare vor stabili de la caz la caz dacă Trump beneficiază sau nu de imunitate.
Foto: Profimedia
Citește și:
Marea Britanie și Irlanda semnalează că l-ar aresta pe NETANYAHU în baza mandatului CPI